IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AIG планира да отдели дейността за застраховане на ипотеки

Решението едва ли ще успокои инвеститора активист Карл Айкан, който настоява компанията да се раздели на три отделни предприятия

11:55 | 23.01.16 г.
AIG планира да отдели дейността за застраховане на ипотеки

American International Group Inc (AIG) е решил да отдели дейността за застраховане на ипотеки, съобщава Ройтерс, като се позовава на информирани анонимни източници.

Решението обаче едва ли ще е достатъчно, за да успокои инвеститора активист Карл Айкан, който настоява компанията да се раздели на три отделни предприятия.

През първите девет месеца на 2015 г. бизнесът със застраховане на ипотеки на AIG е донесъл приходи в размер на над 791 млн. долара. Постъпленията от дейността възлизат на 7,4% от приходите на групата преди данъчно облагане, посочва информационната агенция.

Очаква се застрахователят да обсъди бъдещето на дейността си във вторник, когато ще обяви и стратегическия си план за развитие.

Компанията се очаква да информира инвеститорите и за продажбата на подразделението си Advisor Group, както и за други инициативи, насочени към спечелването на подкрепата на акционерите.

Агенцията подчертава, че Айкан настоява AIG да стане по-малка компания и да се раздели с етикета “небанкова финансова институция от системно значение”. Засега обаче ръководството на групата устоява на натиска на инвеститора.

Айкан разкри през ноември, че притежава 3,4% от акциите на AIG, което го прави петият най-голям акционер, показват данните на Thomson Reuters.

Информационната агенция припомня, че застрахователната компания беше спасена през 2008 г. от американското правителство и поради тази причина беше включена в групата на финансовите институции от системно значение.

Структурата на разходите на AIG остава причина за безпокойство сред инвеститорите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още